Categories
Predporočne priprave

Poročna torta

Poročna torta – kako izbrati pravo?

Poročna torta je tradicionalen del poroke, ki se je ohranil iz starorimskih časov vse do danes. V preteklosti so poročne torte pekli iz mešanice vode in pšenice – predstavljale so simbol plodnosti. Še danes igrajo poročne torte pomembno vlogo na poročnem slavju.

Poročne torte predstavljajo prav poseben trenutek na vsaki poroki in se jih navadno postreže točno opolnoči. Rezanje poročne torte je poseben obred, ki lahko poteka ob animaciji glasbenikov. Lahko ga spremljajo tudi različne smešne igre (npr. ženin in nevesta miže hranita eden drugega).

Pri izbiri poročne torte se osredotočimo na lastne želje in okus, poročni slog (če bo npr. prevladovala kakšna posebna barva ali stil) ter možne omejitve s strani svatov (brezglutenska, veganska, presna torta). Svoje želje glede torte predstavite slaščičarju in če imate fotografijo torte, ki vam je všeč, jo prinesite. Da bi pravočasno rezervirali termin, je dobro, da imamo slaščičarno izbrano že kakšne tri mesece pred datumom poroke.

Okusi poročne torte – od klasike do eksotike

S slaščičarno se dogovorite za degustacijo krem, na podlagi česar se boste lažje odločili, kateri okus torte izbrati. Na degustacijo lahko povabite tudi priče. V nekaterih primerih je degustacija plačljiva.

Največkrat se pari odločajo za lahke in sveže okuse (npr. sadna ali jogurtova torta, z grškim jogurtom, s citrusi, malinovim prelivom). Zanimiva izbira so tudi eksotični okusi (npr. kokosova torta, z mangom), velikokrat pa še vedno prevladuje klasika (npr. karamelna ali orehova torta, z okusom kave, mešanica sadne in čokoladne torte). V primeru, da se ne morete odločiti za samo en okus, je vsako nadstropje torte lahko drugačnega okusa.

Različne oblike in dekoracije torte

Poročne torte so lahko klasično ali moderno oblikovane ter okrašene s poljubnimi dodatki. Torte so navadno večnadstropne in okroglo ali kvadratno oblikovane. Nekatere torte so tako unikatne, da spominjajo na pravo umetnino. Eden novejših trendov so visoke torte, ki so izdelane tako, da so enako velike plasti torte položene ena na drugo. Med modernejše stile spada ombre torta, sestavljena iz plasti različnih odtenkov.

Navadno so torte dekorirane s sadjem ali cvetjem, pa tudi s sladkorno maso, smetano, sladkorjem v prahu ter čokoladnim ali kakšnim drugim oblivom. Torte so lahko delno oblite, npr. samo po vrhu. Ena modernejših različic poročnih tort je »gola torta«, ki jo prepoznamo po popolni odsotnosti ali le minimalni zunanji plasti glazure, tako da sta skozi vidna tekstura in nadev.

Neklasične vrste tort in druge sladice na poroki

Namesto klasične poročne torte se lahko naročite tudi za cake popse, cupcakese ali miniaturne tortice, ki so dekorirane v enakem stilu kot torta mladoporočencev. Cake popsi so podobni lizikam, le da je namesto lizike na palčki torta. Postavljeni so na mizi s slaščicami, z njimi pa si gostje postrežejo sami. Na podoben način postrežemo tudi cupcakese – tortice v obliki mafinov.

Poleg torte lahko svatom ponudimo tudi lahko sladico, npr. sadje, sorbet, sladoled, panakoto, štrudelj, makrone … Vse to je lahko postreženo na mizici s poročnimi sladkimi prigrizki.

Kakšna je cena poročne torte?

ena torte se v povprečju giblje med 2 in 5 evri na osebo. Ko se s slaščičarjem dogovorite glede velikosti, oblike, okusa in dekoracije torte, natančno dorecite tudi vse podrobnosti glede načina in kraja dostave. Povprašajte, ali imajo v slaščičarni vse, kar potrebujejo za dostavo.

V restavraciji, kjer bo potekalo slavje, se pozanimajte, ali imajo na voljo ohlajeno mesto, kjer bo lahko počakala torta. Določite, kdaj naj torto pripeljejo med goste in kako bo izgledal sam razrez – medtem ko mladoporočenca režeta torto, lahko svatje sedijo ali so postavljeni okrog njiju.