Categories
Predporočne priprave

Poročni čevlji – kako jih pravilno izbrati?

Poročni čevlji so nadvse pomemben nevestin modni dodatek, takoj za poročno obleko. Tudi če so skriti pod obleko, nevesti omogočajo elegantno hojo in vzravnano držo. Poleg čevljev s petkami vseh velikosti in debelin se lahko nevesta odloči tudi za čevlje s polno peto, balerinke ali celo poročne superge. Neveste pogosto nosijo elegantne čevlje na uradnem delu poroke, medtem ko jih v sproščenem delu, ki sledi, zamenjajo z udobnejšimi balerinkami, ki so primernejše za ples. 

Obstaja veliko vrst poročnih čevljev, ki se med seboj razlikujejo po barvi, materialu, obliki in slogu. V malem morju ponudbe poročnih čevljev, katerih cene se običajno gibajo od 75 evrov navzgor, se je težko odločiti za najprimernejši par. 

Najprej čevlji, nato obleka

Idealno je, če nevesta izbere svoj par čevljev (oziroma več kot enega, v kolikor jih bo zamenjala) še pred samo izbiro obleke. Če bo nevesta na poroki najprej nosila salonarje in se kasneje preobula v superge ali balerinke, utegne biti obleka predolga. Ker se poročno obleko prilagaja višini neveste, morajo biti vsa morebitna preobuvanja upoštevana pri popravilu obleke. Zato je prvo pravilo, da najprej izberemo čevlje, temu pa nato sledi obleka – in ne obratno.

Udobje naj bo na prvem mestu

Izbira čevljev je odvisna od nevestinih želja in osebnega stila, eden od najpomembnejših pogojev pa je udobje, saj bo v poročnih čevljih preživela cel dan. Čeprav visoke petke ustvarijo daleč najelegantnejši in najbolj samozavesten vtis, nas po večurnem stanju v njih močno bolijo noge, naslednji dan pa lahko pričakujemo otiščance. Kljub temu se visokim petkam ni treba popolnoma odreči – v tem primeru jih po svečanem delu zamenjamo z udobnejšo obutvijo.  

Nevesta doseže dodatno udobje z nošenjem hlačnih nogavic, le v vročini naj se jim izogne. Nogavice so navadno prozorne ali v beli barvi. Drznejše neveste lahko izberejo samostoječe nogavice, ki so lahko pritrjene s podvezicami. Na poroki imejte dodaten par identičnih hlačnih nogavic, za vsak primer, če se strgajo.

Katero višino petk izbrati?

Na voljo so različne variante petk – od visokih in nizkih do čevljev s polno, široko ali ozko peto. Če nevesta ni vajena sproščene hoje v zelo visokih petkah višine 10 do 12 cm, lahko to skazi njeno celotno podobo. Zato je bolje, da izbere poročne čevlje z višino petke, ki jo tudi navadno nosi. Če so petke visoke že samo 4 cm, postane hoja takoj bolj vzravnana in tekoča. 

Poročni čevlji se od »navadnih« elegantnih čevljev razlikujejo po tem, da so v notranjosti obdelani tako, da stopalu zagotavljajo kar največje možno udobje. Njihova notranjost je lahko iz posebne pene, ki daje dodaten komfort, ali pa vsebujejo usnjen vložek. Eden glavnih nasvetov za še več udobja pa je, da čevlje uhodimo že pred samo poroko in tako nogo navadimo nanje.

Različne barve in stili

Ni treba, da so poročni čevlji bele barve. Lahko so v poljubni barvi, ki se bo ujemala z barvno nitjo poroke. Če so iz satena, se jih lahko v poročnem salonu pobarva v poljubno barvo – marelično, rdečo, zeleno, rumeno, vijolično, modro, črno … Poleg satena so v ponudbi tudi čevlji iz usnja, čipkastega in drugih sodobnih materialov, ki se ujemajo z nevestinim modnim slogom. Lahko so še posebej glamurozni in opremljeni z detajli iz bleščic, perlic, kamenčkov ali kristalčkov ter z broškami, pentljami, trakovi ali čipko. 

Tudi po obliki se poročni čevlji močno razlikujejo – lahko so špičasti, ozki ali široki. Širši modeli se anatomsko odlično prilegajo nekoliko širšim stopalom. Za še več udobja pri hoji lahko izbiramo tudi poročne čevlje s platformo. Tradicionalno so poročni čevlji zaprti, vendar so v ponudbi tudi odprti čevlji in sandali, ki so jih neveste še posebej vesele v vročih poletnih dneh. 

Kakšne čevlje naj izbere ženin?

Tudi za ženina je prvo vodilo pri izbiri čevljev udobje, saj bo v njih preživel cel dan in celo noč. Po nakupu naj v njih nekaj časa hodi po stanovanju, da se nekoliko ponosijo in postanejo udobnejši. Ženinovi čevlji lahko imajo bolj športen pridih, lahko pa so strogo elegantni. To je odvisno od sloga njegove obleke. Med najbolj priporočljivimi variantami, s katero nikoli ne zgrešimo, so klasični črni lakasti čevlji. 

Če bo ženin oblečen v modro obleko, ki je v zadnjem času zelo v trendu, mora biti pozoren pri izbiri pravilnega modrega odtenka čevljev. K taki obleki se bodo lepo podali tudi rjavi usnjeni čevlji, ki mu bodo prišli prav tudi pri kasnejših modnih kombinacijah.