Categories
Predporočne priprave

Poroka v tujini

Poroka v tujini – doživetje, ki mu ni para

Poroka je sama po sebi nepozaben dogodek, ki ga doživimo le enkrat v življenju. Če se poročimo na eksotični plaži ali na kateri od svetovno znanih destinacij, pa se bo poročni dan vtisnil v naš spomin s še močnejšim pečatom.

Poroke v tujini so v zadnjih letih vse bolj privlačna izbira za slovenske pare, zato obstaja pri nas tudi veliko za to specializiranih poročnih agencij. Slednje parom svetujejo pri izbiri idealne destinacije na najbolj romantičnih pa tudi eksotičnih delih sveta. Danes se je možno poročiti na sanjski peščeni plaži, na ladji, sredi kozmopolitskega mesta, v džungli in celo pod morsko gladino.

Organizacija na lastno pest brez agencije

Če se želite poročiti v tujini, je dobro, da začnete z organizacijo poroke vsaj pet mesecev pred izbranim datumom. Tako ne bo prišlo do prezasedenosti terminov, izognili se boste tudi visokim cenam. Če se odločita, da se bosta organizacije poroke lotila na lastno pest, brez agencije, se za vse nasvete glede potrebne dokumentacije lahko obrneta na Ministrstvo za zunanje zadeve.

Če se odločita za poročni obred v katerem od bolj turističnih krajev, je zelo verjetno, da za poroko in njeno koordinacijo poskrbijo kar v izbranem hotelu, ki ima že oblikovane poročne pakete. Da je zakonska zveza v tujini veljavna, je treba v državi pred samo poroko preživeti določeno število dni – to je odvisno od države do države. Dobro se pozanimajta tudi, kakšne so zahteve okrog samega obreda – komu pred obredom predložiti dokumente, koliko časa po obredu je treba prijaviti zakon, kdaj in kje mora biti prijavljen obred in ali je za sam obred potreben prevajalec.

Katere dokumente potrebujete za poroko v tujini?

Pri načrtovanju svoje sanjske poroke v tuji državi morate biti pozorni predvsem na zakonodajo te države, ki mora omogočati poroko slovenskim državljanom. Informacije o tem, katere dokumente potrebuje par za poroko v tujini, lahko pridobite na pristojnih organih ali diplomatsko konzularnih predstavništvih države, kjer nameravate dahniti usodni da.

V večini primerov so zahtevani: mednarodni rojstni list, kopija rojstnega lista (veljaven mora biti še vsaj pol leta) ter potrdilo o neporočenosti oziroma samskem stanu. Vse dokumente pridobita na domači upravni enoti. Izdani morajo biti na mednarodnih obrazcih ali pa uradno prevedeni v zahtevani jezik.

Kdaj je poroka v tujini priznana v Sloveniji?

Da ste sklenili zakonsko zvezo v tujini, dokazujete z izpiskom iz poročne matične knjige, ki je izdan s strani pristojnega organa države, kjer ste se poročili. Da je ta listina priznana v Sloveniji in da je poroka posledično veljavna pri nas, mora biti prevedena in overjena v skladu s predpisi.

Overitev listin v nekaterih primerih sicer ni potrebna. Če se poročite v državi, podpisnici Haaške konvencije o ukinitvi potrebe po legalizaciji tujih javnih listin, zadostuje le overitev poročnih dokumentov s pečatom »Apostille«.

Overitev ni potrebna tudi v primeru poroke v državi, ki ima, tako kot Slovenija, sklenjen sporazum o vzajemnem priznavanju listin brez overitev. Overitvi se boste izognili tudi v primeru, če so bili izpiski iz matičnih knjig izdani na podlagi Dunajske in Pariške konvencije.

Najbolje je, da izberete destinacijo, ki je podpisnica katere od omenjenih konvencij oziroma sporazumov. Če se kljub temu želite poročiti v državi, v kateri poroke Slovenija ne priznava, lahko organizirate na želeni destinaciji simbolen obred in imate nato uradno poroko doma.

V državi, kjer se poročita, vama izdajo vse dokumente, ki jih potrebujeta za overitev v Sloveniji, v nekaterih primerih pa jih vama pošljejo naknadno po pošti.