Categories
Predporočne priprave

Sedežni red na poroki

Gostje in sedežni red – poroka brez njega ne bi bila popolna

Pri porokah z veliko povabljenci, ki se v veliko primerih med seboj ne poznajo, je priporočljivo izdelati sedežni red gostov. S pomočjo sedežnega reda boste taktično določili, kdo bo sedel za skupno mizo in pomagali ustvariti najboljše možno vzdušje na poroki. Vendar pa je organizacija sedežnega reda lahko bolj zapletena, kot se zdi na prvi pogled.

Kako sestaviti sedežni red?

Načeloma velja, da svate posedemo skupaj glede na to, kako se med seboj poznajo. A kako posesti prijatelje, ki poznajo samo ženina? Kje naj sedi tisti odštekani rocker, ki je na poroko prišel sam in nikogar ne pozna? Situacije v nekaterih družinah so lahko zapletene, zato moramo k oblikovanju sedežnega reda pristopiti kar se da premišljeno. Pri njegovem sestavljanju vam lahko pomaga nekaj splošnih in že utečenih pravil.

Sedežni red je več kot le diplomatsko posedanje gostov – z njim poskrbimo tudi za to, da celoten dogodek poteka nemoteno. Če sedežnega reda ne bi bilo, bi to lahko namreč povzročilo zmedo pri svatih. Med iskanjem primernega mesta bi lahko prišlo tudi do nenamernih poškodb poročne dekoracije.

Kako sedijo par in njuni sorodniki?

Glavna miza v dvorani, kjer sedita ženin in nevesta, je lahko podolgovata ali okrogla. Od ostalih miz izstopa po tem, ker je navadno bogatejše dekorirana. Po protokolu ženin sedi na nevestini desni. Nevestina priča s svojim spremljevalcem sedita desno od ženina, ženinova priča s spremljevalcem pa levo od neveste.

Starši in stari starši lahko sedijo za skupno mizo z ženinom in nevesto – pri tem velja pravilo, da nevestini starši sedijo nasproti od ženina, ženinovi pa na njegovi strani. Starši in stari starši so lahko posedeni tudi za posebno mizo. Najožji sorodniki in družinski prijatelji naj bodo za mizo, ki se nahaja v neposredni bližini para.

Kako posesti ostale goste poroke?

Pri posedanju prijateljev se držite vodila, da med skupaj posedete tiste, ki se poznajo, s čimer boste zagotovili sproščeno vzdušje. Če veste, da nekateri povabljenci želijo sedeti skupaj, saj se že od prej poznajo, jih posedite za skupno mizo. Če kateri od svatov ne pozna nikogar na poroki, mu rezervirajte mesto poleg povabljencev, ki so odprti ali imajo podobna zanimanja.

Za vsako ceno preprečite kreganje in dramo, ki bi se lahko vnela med gosti z različnimi političnimi in verskimi prepričanji. Če veste, da se dva gosta ne razumeta najbolje, ju nikar ne posedite za skupno mizo.

Kaj pa otroci? Če jih bo na poroki veliko, jim lahko uredite ločeno mizo. Starši bodo tako lahko v miru pojedli večerjo in se družili, otroci pa bodo ob lastni mizi dobili občutek pomembnosti. Za najmlajše lahko poskrbi tudi najeta varuška, ki bo zagotovila, da se ne bodo dolgočasili.

Namizne kartice za lažjo organizacijo sedežnega reda

Sedežni red boste najlažje organizirali s pomočjo kartic z imeni gostov, tako da bo vsak povabljenec vedel, na katero mesto se usesti in ne bo prihajalo do nepotrebne zmede. Za izdelavo namiznih kartic vam ni treba najeti dragih strokovnjakov in zanje odšteti veliko denarja. Enostavno jih izdelate tudi sami, kar preko spleta.

Eno od orodij, ki to omogoča, je najkartica.si. V prvem koraku izberete želeno podobo kartice, ki se bo najbolje skladala s temo vaše poroke. Izbirate lahko med številnimi stilskimi možnostmi – od enostavnih do bolj barvitih in okrašenih kartic. Nato na spletno stran naložite seznam gostov s pripadajočimi imeni miz, sistem pa bo sam generiral kartice v obliki PDF-datoteke. Slednjo enostavno natisnete in že imate lično izdelane kartice, s katerimi boste nedvomno navdušili svoje goste.