Categories
Obletnica poroke

Zlata poroka – vse, kar morate vedeti o praznovanju 50-letnice poroke

Mož in žena v zakonu doživita vse: od smeha do solz, od grenkih do najlepših trenutkov v življenju. Eden teh je bil vsekakor dan, ko sta se poročila in si zaobljubila ljubezen in zvestobo do konca svojih dni. Vsako poročno leto je zgodba zase – zgodba, ki govori o povezanosti in skupni moči, da zrasteta in se dvigneta nad prepreke, ki jih nosi življenje. A ko zakonca obeležita 50 let skupnega življenja, je to prav poseben mejnik, vreden praznovanja.

Zlata poroka napoči samo enkrat v življenju – je edinstven in neponovljiv dogodek. Ko jo doživita, sta zakonca v obdobju, ko so njuni otroci odrasli in morda že imata vnuke ali pravnuke. Ta častitljiva obletnica je odlična priložnost, da se družina združi in proslavi poroko »zlatega para«. Željo po praznovanju včasih izrazita zlatoporočenca sama, velikokrat pa je to presenečenje, ki jima ga skrbno pripravijo otroci, sorodniki in prijatelji.

Obeležitev okrogle obletnice s civilnim ali cerkvenim obredom

Zlata poroka je idealen čas, ko lahko ponovimo poročne zaobljube. Želeni datum svečanega civilnega obreda je treba rezervirati na upravni enoti vsaj mesec dni prej, zaradi morebitne zasedenosti matičnih uradov in poročnih dvoran. Zlatoporočenca lahko potrdita svojo 50-letno zvestobo tudi s cerkveno svečanostjo. Če tako želita, se svečanost odvije tudi na drugi lokaciji, denimo v restavraciji, kjer obstaja možnost najema poročnega ansambla.

Kakšno poročno darilo kupiti ob zlati poroki?

Najlepše darilo za zlatoporočenca ni nekaj materialnega, saj imata že praktično vse. Kar si najbolj želita, je zdravje, in to, da lahko preživita z družino čim več skupnega, kakovostnega časa. Če pa bi jima radi pokazali svojo ljubezen tudi na bolj oprijemljiv način, obstaja kar nekaj zanimivih idej, kako lahko to storite:

  • poklonite jima njun portret v zlatem okvirju iz mladih ali zrelejših let (lahko je tudi narisan po fotografiji), odločite pa se lahko tudi za družinsko fotografijo;
  • za trajne spomine lahko poskrbite s fotoalbumom ali fotoknjigo, ki zajema vse najlepše trenutke iz njunih življenj;
  • najemite fotografa in organizirajte družinsko fotografiranje;
  • ob fotografijah jima podarite ročni uri, bonboniero, čokoladno vino ipd.;
  • s sorodniki se lahko odločite za skupno darilo in paru podarite potovanje ali vikend v toplicah;
  • pripravite piknik ali se odpravite na družinski izlet v kraj, ki jima je še posebej všeč;
  • organizirajte obnovitev poročnih zaobljub – posebej lepo bo, če bo obred potekal v cerkvi, kjer sta se poročila;
  • svečanemu obredu lahko sledita kosilo ali večerja z glasbo in druženjem – morda v gostišču, kjer sta se poročila pred 50. leti.

Če ne veste, kaj bi jima poklonili, ju preprosto vprašajte. Čeprav bosta verjetno odgovorila, da tako ali tako imata že vse, vam bo morda uspelo dobiti kakšen namig. V nasprotnem primeru se ravnajte po lastni presoji. Imejte v mislih, da ni pomembno, kakšna je materialna vrednost darila, pomembnejši sta njegova simbolika in čustvena vrednost. Nima vsak par te sreče, da skupaj dočaka zlato poroko – in tudi zato naj bo darilo ob tem lepem dogodku skrbno in iz srca izbrano.